De voorzitter van STWC, Elzo de Haan, is woensdag 17 december vertrokken naar Cambodja in het gezelschap van Nena, zijn achternicht en haar vriendin Michelle. Zij wilden van dichtbij de aanleg van de waterpompen meemaken en een indruk opdoen van Cambodja (omgeving Siem Reap en Phnom Penh).

Elzo blijft drie maanden, waarin hij de aangelegde pompen gaat controleren, goede plekken zal uitzoeken voor de aanleg van nieuwe pompen en de aanleg ervan zal begeleiden.

Het verslag is opgesteld door Elzo, Nena en Michelle.

De vliegreis begon goed voor de twee studenten, goed uitgerust kwamen ze aan doordat ze, door een foutje van de luchtvaartmaatschappij, in de business class mochten zitten (lees: languit liggen). De voorzitter van STWC was daarentegen iets minder goed uitgerust (lees: economy class). Na een dag acclimatiseren, zijn we begonnen met onze fietstocht langs de hieronder genoemde waterpompen:

– Staff ZETON (3 pompen) – staat: prima

– ZETON BV ( 4 pompen) – staat: prima

– Moekotte BV (2 pompen) – staat: moet gerepareerd worden

– Kwinkeler – staat: prima

– Moskee Ulu – staat: moet gerepareerd worden

– Familie Boersma – staat: prima

– Geertje Kuipers – staat: prima

– La Linia Verlichting – staat: prima

– Wagenborg Nedlift BV – staat: prima

– Mako BV – staat prima

– Tjellens Oost – staat: prima

– Chanika Kemerink – staat: prima

– STWC – staat: prima

– Gerben, Ellis, Tess – staat: prima

– Jan du Sart (2 pompen) – staat: prima

– Henisol BV – staat: prima

We hebben o.a. gekeken naar het functioneren van de pompen en genoteerd welke pompen defect waren, deze worden zo spoedig mogelijk gerepareerd.

Leuk om te zien hoe de bevolking ook op ons (Nena en Michelle) reageert. Allemaal ontzettend liefdevolle en dankbare mensen. Ook zijn de mensen natuurlijk heel blij om Elzo weer te zien: “long time” en “welcome  back” en brede glimlachen is wat we zien bij aankomst in ieder dorp. Ook al spreken de meeste mensen geen of heel slecht Engels, overal waar we komen worden we uitgenodigd om te gaan zitten en proberen ze ons van alles uit te leggen.

Geweldig om mee te maken hoe opgewekt en vooral hoe dankbaar de mensen hier zijn met voor ons relatief kleine dingen zoals water. Zaken die voor ons zo vanzelfsprekend zijn.

Veel liefs vanuit een zonnig Cambodja,

De voorzitter, Michelle & Nena