Met het gestaag groeiende aantal aangelegde waterpompen vanaf 2012 nam jaar na jaar ook het aantal te repareren waterpompen ieder jaar toe.

De eenvoudige reparaties bestaan uit het vervangen van bouten en moeren, rubbers en trekstangen. De meer gecompliceerde gaan zelfs zover dat de terugslagkleppen en/of de gehele gietijzeren waterpomp vervangen moet worden.

Tot 2019 gaf Elzo deze reparaties aan de aannemer Samnang door die dit dan uitvoerde. Gedurende het bezoek van Wim in 2019 ontstond het idee om de eenvoudige reparaties direct zelf uit te voeren. Wim, doortastend als hij is, kocht meteen wat gereedschap en reserveonderdelen en daarmee was de eerste loodgieter een feit.

In 2022 werd het loodgietersteam uitgebreid met René. Een doortastend team dat geen opgave te veel is! Of de te repareren pomp door STWC aangelegd is of door een andere organisatie maakt niet uit, er moet water vloeien. Soms ziet het er hopeloos uit, maar met een beetje vindingrijkheid lukt het in de meeste gevallen wel.

In 2023 werd, tijdens een meeting bij het schooltje Stepping Stones in Kouk Thnot, het idee besproken om in de community zelf iemand op te leiden om deze reparaties uit te voeren. Dit werd door ons aanspreekpunt Mr. Klang positief onthaald, echter in 2024 was dit nog niet gerealiseerd. Het is tenslotte Cambodja.

Niet getreurd, één keer mis geschoten betekent niet dat er opgegeven wordt. Dit idee opnieuw onder de aandacht gebracht maar met één verschil; nu was Marco erbij. Marco van Meer ¬¬- die eigenlijk niet te benoemen valt zonder de naam van Eddy Roolvers erbij te vermelden – (de drijfveren achter Stepping Stones) vindt dit een perfect voorbeeld van zelfredzaamheid, iets wat veel mensen weer moeten leren en heeft dit direct in een kort verslag vastgelegd.

Twee weken later hebben we Mr. Sok Sorn een korte opleiding gegeven en tevens diverse reserveonderdelen achtergelaten. Daarmee is de lokale loodgieter in Kouk Thnot een feit, volgend jaar zullen we zien hoe succesvol dit is gelopen om het dan eventueel naar meerdere gebieden te kopiëren.