9591 kilometer en meer dan 29 uur reizen. Collega Saskia Nijkrake heeft deze reis afgelegd in januari met een duidelijk doel: het verschil maken en iets teruggeven aan de wereld. Wij stelden Saskia vijf vragen na deze indrukwekkende reis.


Waar ben je precies naartoe geweest?

‘Afgelopen januari heb ik een reis door Cambodja gemaakt. Ik heb mijn vriend Elzo opgezocht die zich al jaren inzet voor de bevolking van het land met zijn Stichting Twentse Waterpompen Cambodja (STWC). Ik wilde me inzetten voor de wereld en dit heb ik gedaan door samen met de stichting te zorgen dat er op plekken gesponsorde waterpompen werden geplaatst bij mensen die écht niets hebben. Want water betekent: een gezond en schoon lichaam, schone was, gewassen en kruiden kweken. En ik kan je verklappen, het was een hele bijzondere reis.’

Hoe heb je de reis ervaren?

Saskia straalt, ‘het was onvergetelijk.’ ‘Ik wist van de tevoren dat het een trip back-to-basic was omdat Cambodja een zeer arm land is. Om armoede van dichtbij mee te maken, is heel indrukwekkend. We werden meegezogen in een actief programma dat de groep had opgesteld. Tempels, de rimboe en monniken, alles kwam voorbij. Na een paar dagen waren wij letterlijk geland en zagen wij de schoonheid van het land. Deze mensen leven in armoede maar zijn gelukkig, trots, vriendelijk en behulpzaam. Mijn morele kompas ging op de kop, maar ik ben dankbaar dat ik dit mee mocht maken. Het heeft mij inzichten gegeven over mezelf en hoe goed wij het hebben in Nederland.’

Je geeft aan terug te willen geven, hoe heb je dit gedaan?

‘Tijdens deze reis heb ik op meerdere vlakken iets terug kunnen geven. Het hoofddoel van deze reis was het plaatsen van waterpompen. Door de jaren heen zijn er al ruim 300 pompen geplaatst door STWC. Ik ben trots dat we hebben kunnen helpen met het plaatsen van de pompen, maar ook met het ophalen van geld. Samen met mijn dochter heb ik ook een waterpomp gesponsord bij een school. In januari 2024 ga ik terug om deze pomp zelf te plaatsen. Dat wordt heel bijzonder. Daarnaast heeft Elzo aangegeven dat er veel behoefte was aan dameskleding en leesbrillen. De dames waren dolblij met hun kleding en een leesbril van de Wibra voor € 1.99. Ze bleven ons, de opticiens, maar knuffelen. Met een +2.0 op hun neus kunnen ze toch nog weer dingen beter zien. We hebben die dag ook scholen bezocht en lesgegeven over het opruimen van onder andere plastic, een rolstoel gekocht voor iemand en nog veel meer mooie dingen.’

Wat heb je geleerd van deze reis?

‘Deze reis heeft veel over mezelf geleerd en over de wereld. Het is bijzonder om te zien hoe gelukkig mensen zijn, terwijl zij vrijwel niks hebben. Hoe gastvrij zij zijn en altijd een ander vooropstellen. We kunnen daar nog heel veel van leren. Wees gelukkig met wat je hebt en niet met wat je niet hebt. Als we allemaal iets doen voor een ander, groot of klein, dan wordt de wereld weer een stukje mooier.’

Kunnen wij als collega’s iets doen?

Saskia glimlacht. ‘Ik vind het altijd heel lastig om donaties te vragen aan collega’s, maar ik weet dat een kleine of grote donatie zoveel verschil maakt in hun leven. Wij hebben geluk met schoon (drink)water. Voor hun is dit niet vanzelfsprekend. Daarom zou het prachtig zijn als we meer schoon water kunnen realiseren in Cambodja. Iedere donatie is welkom, klein of groot!’

Door Pamela van Geldrop
Op dit bericht is onze disclaimer van kracht.
Zie hiervoor www.hengelo.nl/disclaimer.