In februari 2020 ben ik drie weken naar Siem Reap geweest. Met Elzo naar Cambodja gevlogen en in Singapore hebben we Wim, Willemijn en Pascale opgepikt. Tijdens de reis heb ik een PolarSteps blog bij gehouden voor famile en vrienden. Hieronder een stukje van de blog, wat een goed beeld geeft van het werk van STWC in Siem Reap.

18 februari 2020 – Eerste (echte) dag
Beetje uitgeslapen en om 11.00 uur afgesproken bij Bobo om de fietsen te halen. Allemaal een strakke rode Trek mountain bike. Super fietsen! Als eerste stop een schooltje in de stad, waar 3 pompen staan. Hier de hele dag zijn zou al geen straf zijn. Prachtig om naar al die kinderen te kijken (en bekeken worden). De pompen worden continue gebruikt om water te pompen voor hun groente tuintje. Daarna de stad uit. Wat een overgang! Zandweggetjes met allemaal hutjes. Hutjes met een bed, kleren hangen buiten aan hangertjes. Buiten koken op een gasbrandertje. En dan een vrouw met kind op de arm, uniform van een hotel aan, want ze moest straks waarschijnlijk weer werken in een hotel-receptie. Wat een contrast met de stad. Vandaag zeker een stuk of 10 pompen gezien. Allemaal op de foto gezet en gps-coordinaten vast gelegd. Het was de bedoeling dat we vandaag even gingen fietsen om aan het klimaat te wennen. Maar wat een dag. Echt super. Net na 6 uur terug; net voor het donker. En wat is een pilsje dan ongelofelijk lekker…

19 februari 2020 – Another day in Paradise – maar wel erg warm
Vandaag een uurtje eerder ontbijt en op pad. Een uurtje fietsen over asfalt naar een gebied boven Angor. Warme dag. Warmer dan gisteren. Zeker op het zwarte asfalt. Eenmaal van de weg af zien we verschillende huizen met waterpompen. Een aantal defect. Gisteravond nog wat gereedschap gekocht. Met twee keer een steeksleutel 17, waterpomptang en hamer kun je veel doen. Gereedschap kostte 13 dollar. We wilden het afronden naar 15 dollar, maar dat werd niet begrepen. Repareren lukt niet altijd omdat we geen reserve onderdelen hebben. Weer een aantal pompen gefotografeerd en gps coördinaten opgeslagen (ik ga voor de stichting de pompen in kaart brengen en zorgen dat ze op een interactie kaart komen op de website. [inmiddels is de site vernieuwd en vind je alle foto’s onder ‘kaart cambodja’ op deze site]). Het was weer indrukwekkend. Niet voor te stellen dat 10 km buiten de stad men zo leeft, zonder water. De pompen worden oa. gebruikt voor wassen en de tuin. Sommige mensen hebben er later een elektro pomp bij gezet. Belangrijkste is ook de 35 m diepe boring naar water, zodat er altijd goed water is, en de betonnen bak, zodat het geen smeerboel wordt. Ook de plekken uitgezocht waar de pomp ‘van ons’ en Wim komen. Om 7uur nog een afspraak bij Bobo. Samnang (de aannemer/boorder) was daar ook. Gelijk een cursus pomp reparatie gehad (laatste foto). Was verhelderend om even uitgetekend te krijgen hoe de kleppen en zuiger precies in het binnenwerk zitten. Hij heeft beloofd om reserve onderdelen mee te nemen vrijdag. Dan kunnen we makkelijker een pomp repareren als we een kapotte tegenkomen.

De andere 20 dagen zijn terug te lezen op PolarSteps
Het was een onvergetelijke reis. Bedankt daarvoor Elzo! Ik ga zeker nog eens terug (en dan ook met Lucienne).

Henk Naber